Lesmateriaal Week van de Lentekriebels is niet gezond.

SGP-CU_fotovragenLentekriebels.jpg
IMG_5004.PNG Jeroen van der Laan
Door A. Dorst, J. van der Laan op 25 maart 2023 om 12:22

Lesmateriaal Week van de Lentekriebels is niet gezond.

De SGP-ChristenUnie heeft een serie vragen ingediend over het lesmateriaal die in de Week van de Lentekriebels van 20 maart tot en met 24 maart is gehouden. Ze hebben grote moeite met de inhoud van het materiaal wat niet passend is bij seksuele ontwikkeling van kinderen op de basisschool.

Basisscholen moeten aandacht besteden aan seksuele opvoeding. Om dit doel te ondersteunen, wordt jaarlijks de ‘Week van de Lentekriebels’ gehouden. Over deze week is de afgelopen dagen behoorlijke ophef ontstaan. Van der Laan heeft grote bezwaren met het lesmateriaal van Rugters dat beschikbaar is voor deze week. “Zo moeten aan kinderen in groep 1 worden geleerd dat het ‘gek’ is dat er jongens- en meisjesspeelgoed is en dat je aan het uiterlijk niet kan zien wie een jongen of een meisje is. In groep drie moet worden uitgelegd wat seks is en hoe dit werkt, moet duidelijk worden gemaakt wat cisgender en non-binair is en dat een homoseksueel stel op zoek moet naar een zaaddonor of draagmoeder om kinderen te kunnen krijgen. Ook moet worden aangegeven dat het fijn is om geslachtsdelen aan te raken.” De genoemde voorbeelden staan allemaal letterlijk in het lesmateriaal van dit jaar. “Ik hekel het sterk activistische kader – dat sterk ideologisch gedreven lijkt – waarbij er geen grenzen meer zijn en seks wordt gepresenteerd als consumptieartikel.

Onderwijsminister

Ook onderwijsminister - VVD’er Dennis Wiersma - kreeg ‘gefronste wenkbrauwen’ toen hij sommige voorbeelden onder ogen zag, zei hij tijdens het vragenuurtje afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer.Raadslid Annelies Dorst van de SGP-ChristenUnie geeft aan dat haar partij heeft gevraagd om inzicht te krijgen hoe het proces rondom deze week in de regio en in Ambacht verloopt. “Wij hebben gevraagd hoe het communicatiebeleid richting scholen is ingericht vanuit de GGD en willen graag weten welk aanbod scholen krijgen over dit thema. Ook hebben wij gevraagd om onze zorgen te delen met de GGD en met de auteur van dit onderwijsmateriaal de Rutgers groep.” De grootste zorgen van Dorst zijn dat de genoemde zaken niet passend zijn bij de seksuele ontwikkeling van het jonge kind. “Het lijkt dat er een context wordt geschapen voor stimulerend seksueel gedrag bij zeer jonge kinderen.”

Bijlagen