Visie op schoolzwemmen noodzakelijk

SGP-CU Zwemlessen Fractie.jpg
Jeroen van der Laan SGP-ambachtNov21-ceesvdwal_9.jpg
Door J. van der Laan, P. Boudewijn op 21 februari 2023 om 11:51

Visie op schoolzwemmen noodzakelijk

De SGP-ChristenUnie fractie heeft vragen gesteld over het aanbieden van lessen schoolzwemmen. Zij maken zich zorgen om de kwaliteit van dit onderwijs. Ze vinden dat er een visie moet komen op dit zwemonderwijs en willen meer cijfers zien over de behaalde resultaten. De gemeente subsidieert het schoolzwemmen voor een bedrag van ongeveer 2,5 ton per jaar.

Binnen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is er de unieke mogelijkheid waarbij zwemonderwijs aan basisschoolkinderen wordt aangeboden binnen de reguliere onderwijstijd. Het voldoende beheersen van zwemvaardigheden is van het grootste belang. Daarom stelde de SGP-ChristenUnie een serie vragen over dit zwemonderwijs. 

Zwemdiploma

Raadslid Jeroen van der Laan geeft aan dat er onduidelijkheid is over dit zwemonderwijs. “Zo is niet duidelijk welke afspraken er gemaakt zijn met het zwembad over de inhoud en de resultaten die behaald moet worden. Wat mij betreft is het geen verlengd gymonderwijs of een steuntje in de rug voor het zwembad, maar onderwijs wat voor de kinderen leidt tot een zwemdiploma. Als gemeente betalen we hier flink voor en we willen daarom resultaten zien. Dit is nu ook actueel door de gestegen prijzen, omdat er een groep ouders is die reguliere zwemlessen niet meer kunnen betalen.”               

Touringcar
Raadslid Peter Boudewijn vult aan dat zij ook vragen hebben over de tevredenheid van onderwijsorganisaties en ouders over de inhoud van het zwemonderwijs. “Ook weten wij niet of er overlegd wordt tussen het zwembad, de gemeente en de scholen. Daarnaast laten veel scholen een touringcar rijden die de ouders zelf moeten betalen. Daarom willen we ook graag inzichtelijk hebben hoeveel kosten ouders hiervoor moeten maken en of dit voor iedereen te betalen is.” Tot slot geeft Boudewijn aan dat de gemeente dit unieke zwemonderwijs een plaats zou moeten geven in het communicatiebeleid.