U heeft gestemd en dan?

Informatiegesprekkenwoensdag 28 maart 2018 20:37

21 maart heeft u uw stem uit kunnen brengen. Dat heeft de voor ons mooie uitslag opgeleverd van 3804 stemmen en 7 zetels. Maar wat gebeurt er eigenlijk na 21 maart? In Ambacht is het gebruikelijk dat de partij die als grootste uit de bus komt het initiatief neemt om in gesprek te gaan met andere partijen. Het doel van die gesprekken is om te komen tot een samenwerking met een aantal partijen die met elkaar een meerderheid van de 23 zetels bezetten in de gemeenteraad. Dat betekent dat lijsttrekker André Flach als informateur donderdag 22 maart alle 8 partijen die een plek hebben gekregen in de raad per brief heeft uitgenodigd voor een informatieronde. Die informatieronden bestaat uit twee gesprekken per partij. De eerste ronde van die gesprekken is maandag van start gegaan. In de eerste ronde stelt de informateur drie vragen aan alle partijen:

- hoe duidt u de verkiezingsuitslag in relatie tot de vorming van een nieuw college?
- welke coalitie van partijen heeft uw voorkeur bij de vorming van een nieuw college?
- welke drie inhoudelijke punten zijn voor het belangrijkst bij de opstelling van een gezamenlijk coalitieprogramma?

De gesprekken zijn vertrouwelijk, juist omdat het uitspreken van voorkeuren in alle openbaarheid kan leiden tot allerlei reacties die dit proces niet helpen.

De SGP-ChristenUnie heeft eerder al wel in openbaarheid aangegeven de jarenlange constructieve samenwerking met het CDA graag te willen voortzetten, aangevuld met een derde partij. Op de inhoud hebben wij als drie belangrijkste punten ingebracht bij de informateur:
- Behouden van de identiteit van Ambacht in allerlei opzichten
- een groener Ambacht: meer bomen, nieuwe locaties groen tenzij enz.
- aandacht en zorg voor kwetsbare groepen (ouderen, jongeren, mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt)

Naar alle waarschijnlijkheid vindt de tweede ronde D.V. volgende week plaats. Daarna moet duidelijk zijn welke partijen met elkaar gaan proberen een college te vormen en wethouders te leveren voor dat college. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

« Terug